sobota, 15 kwietnia 2017

Pasztet Wielkanocny ze śliwką

Pasztet ze śliwką, to tradycyjny pasztet Wielkanocny. Jest wyśmienity, rozpływa się w ustach, a śliwka podkreśla smak trzech rodzajów mięs. W zeszłym roku robiłam inny pasztet - Wielkanocny pasztet drobiowy.  Ale chyba jednak ten jest moim faworytem. 

Składniki: 
- 250g łopatki wieprzowej
- 250g wołowiny
- 250g wątróbki drobiowej
- mała marchew
- mała pietruszka
- 1/5 korzenia selera
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3 liście laurowe
- łyżeczka soli
- bułka grahamka
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 10 dag suszonych śliwek

Sposób przygotowania:

Przygotowania najlepiej zacząć dzień wcześniej. Wołowinę pokroić w kostkę, wlać 1,5l wody, dodać łyżeczkę soli, ziele angielskie i liście laurowe. Gotować 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną wieprzowinę i gotować kolejne 15 minut. Dołożyć warzywa i gotować 30 minut. Po godzinie dodać wątróbkę i gotować ostatnie 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Śliwki namoczyć w wodzie i gdy napęcznieją rozgotować na powidła. 

W płynie z gotowania namoczyć bułkę. 

Mięso, warzywa, przyprawy, czosnek i odciśniętą bułkę zemleć na gładką masę. Dodać jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Masę dokładnie wyrobić i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Najpierw do połowy formy, na środku układamy wałek z powideł śliwkowych, potem reszta pasztetu. 

Pieczemy 1,5 godziny w 160 st. Kroimy po całkowitym wystudzeniu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz