poniedziałek, 13 marca 2017

Sałatka z komosą ryżową

Coraz częściej słyszę o walorach zdrowotnych komosy ryżowej, inaczej quinoa lub jak niektórzy używają ryżu peruwiańskiego. Jestem na etapie eksperymentów związanych z tym "złotym ziarnem Inków". Zrobiłam już kilka sałatek ale tylko jedna spotkała się z uznaniem większego grona smakoszy. Postanowiłam więc podzielić się z Wami przepisem na zdrową sałatkę z komosą. 

Składniki:
- 3/4 szklanki komosy ryżowej
- 1 żółta papryka
- 30 dag małych pomidorków

- 1 ogórek zielony
- 1 mała cebulka
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy

- sok z połowy cytryny
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Komosę płuczemy kilka razy na sicie i zalewamy w garnku 2 szklankami wody. Gotujemy ok. 10 minut i zostawiamy pod przykryciem jeszcze ok. 7 minut a następnie studzimy. 
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ogórka w trochę większą. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy wszystkie składniki razem. Dodajemy grubo posiekaną natkę pietruszki. Oliwę mieszamy z cytryną, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, polewamy sałatkę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

2 komentarze:

  1. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda wyśmieniecie i na pewno tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń