wtorek, 7 marca 2017

Ciasto Leśny Mech (ze szpinakiem)

Robiliście już ciasto szpinakowe? Dzisiaj przedstawiam Wam wersję z kremem z bitej śmietany. Ciasto proste, smaczne i ciekawie wyglądające. Spróbujcie tego przepisu koniecznie! Ciasto można przygotować dzień wcześniej, a na następny dzień zrobić krem.

Składniki na ciasto:

- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400g mrożonego, odsączonego szpinaku

Składniki na krem:

- 500ml śmietanki kremówki 30% z lodówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- 6 łyżek wody
- 3 łyżki cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego

Składniki na płyn do nasączenia ciasta:
- 1/4 szklanki zaparzonej herbaty czarnej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru

Pestki granatu do posypania



Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 170 stopni, bez termoobiegu.
Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać powoli olej i wymieszać łyżką. Następnie dodać szpinak, aromat i mąkę. Dokładnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy i piec w piekarniku ok. 60 minut. Przed wyjęciem sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy się upiekło. 
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Wyjąć ciasto z blaszki i odkroić 1/3 ciasta od góry. Odkrojoną część pokruszyć na drobno do miski. 
Teraz czas na krem. Żelatynę rozpuszczamy w 6 łyżkach zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Następnie należy ją podgrzewać na ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy do śmietany jeszcze ciepłą żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dorzucamy jeszcze skórkę z cytryny. 
Przygotowany krem wykładamy na wcześniej upieczone ciasto i posypujemy skruszoną częścią ciasta. Na wierzch dajemy pestki granatu. Schładzamy w lodówce ok. 3 godzin.

1 komentarz:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń