czwartek, 13 października 2016

Bomba witaminowa na jesienne chłody

I stało się.... pogoda iście jesienna, ponura a zarazki panoszą się wszędzie, gdzie tylko można zajrzeć. No i mnie też zdążyły dopaść, więc postanowiłam, że trzeba pomyśleć o wzmocnieniu odporności. 
Jako pierwszy proponuje sok warzywno-owocowy, którego głównym bohaterem jest burak. Jego właściwości lecznicze są znane od dawna. Ale dla tych, którzy pamięć mają ulotną, przypominam, że oprócz dawki witaminy B1 i C, zwierają dużo magnezu, wapnia, sodu, potasu, oraz rubid i cez. A jak działa burak? Głównie oczyszcza organizm, eliminuje kwas moczowy z organizmu, a nawet walczy z nowotworami i otyłością, według niektórych uczonych. Jedźmy więc buraki !

Składniki (dla 2-3 osób):
- 2 średnie buraki
- 1 jabłko
- 1/3 dużego zielonego ogórka
- 4 marchewki

Sposób przygotowania:
Surowe buraki obieramy, kroimy na pół i odstawiamy na 15 minut, żeby trochę zmiękły. Jabłka kroimy na ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Ogórka zostawiamy w skórce. Marchewki obieramy. Wszystkie warzywa wrzucamy do sokowirówki i cieszymy się pysznym, zdrowym sokiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz