piątek, 25 marca 2016

Wielkanocny pasztet drobiowy

Najlepszy pasztet mięsny jaki robiłam. Jeszcze dzisiaj macie szansę go upiec, bo jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wpis krótki bo biegnę piec babkę z białek :)

Składniki:

- 4 ugotowane w rosole udka drobiowe
- 2 ugotowane z udkami marchewki
- mały kawałek selera ugotowany razem z udkami
- bułka grahamka namoczona w rosole
- 400g wątróbki drobiowej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz



Sposób przygotowania:

Bułkę moczę w rosole ok. 10-15 minut. 

Wątróbki myjemy i osuszamy. Kroimy je na małe kawałki. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Po chwili dodajemy też pokrojoną wątróbkę i smażymy ok. 10 minut, aż przestanie być surowa. Całość zostawiamy do przestygnięcia. 

Ugotowane udka obieramy. Zostawiamy też skóry. Mielimy w maszynce mięso, skóry, marchewki i seler. Dodajemy też bułkę i zawartość patelni. Próbujemy i doprawiamy do smaku. 

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę a żółtka dodajemy do zmielonej masy i dokładnie mieszkamy. Na koniec dodajemy białka i delikatnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. 

Gotową masę wylewamy do keksówki wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz