środa, 16 marca 2016

Mielone drobiowe bez jaj i mleka

Lubicie tradycyjne kotlety mielone? Ja bardzo lubię w wersji z buraczkami. Niestety mam w domu małą alergiczkę, która jest uczulona na białko jaja kurzego, więc robię wersję bez jajka i na mięsie drobiowym. Powyższe zmiany są bardzo korzystne, ponieważ powstają nam zdrowe mielone dla każdego :)

Składniki:
- 400g piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku

- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 średniej marchwi
- 1 pieczarka
- 1/2 bułki kajzerki
- bułka tarta
- olej rzepakowy
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Bułkę kajzerkę wkładamy do szklanki i zalewamy wodą, żeby się rozmoczyła.

Cebulę drobno kroimy. Marchew ucieramy na tarce na grubych oczkach. Pieczarkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. 

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Po chwili dorzucamy marchew, pieczarkę, pietruszkę i czosnek. Wszystko krótko podsmażamy i zostawiamy do ostygnięcia.

Mięso z indyka mielimy w maszynce do mięsa lub siekamy w robocie kuchennym. Dodajemy przestygnięte składniki z patelni oraz odciśniętą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem oraz wyrabiamy na jednolitą masę. 

Z mięsa formujemy niewielkie kotlety, panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju rzepakowym do zarumienienia. Na koniec można dodać troszeczkę wody na patelnię i przykryć pokrywką, żeby mięska doszły. 

Kotleciki podajemy z ziemniaczkami i buraczkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz