wtorek, 22 marca 2016

Mazurek chałwowy

Święta tuż tuż, więc trzeba zacząć przygotowania pełną parą. U mnie porządki już prawie na końcówce i zaczynam myśleć o koszyczku do święconki i smakołykach na Śniadanie Wielkanocne. 
U mnie w koszyczku będą tradycyjnie: jajka, kiełbasa, kiełbasa biała, szynka, baranek z masła, chlebek, babeczka, sól, pieprz, chrzan i mały mazurek. A jakie smakołyki będą u Was?
A poniżej przepis na mazurek chałwowy dla wielbicieli chałwy. 

Składniki na kruchy spód:
- 300g mąki pszennej
- 100g masła

- 40g cukru pudru
- 1 jajko

Składniki na masę chałwową:
- 200g chałwy
- 50 ml śmietany kremówki
- 30g masła

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pokrojone w kosteczkę, zimne masło. Wyrabiamy rękoma, aż pojawią się grudki. Dodajemy cukier puder i jajko. Zagniatamy wszystko na gładką masę, z której formujemy kulkę. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 40 minut. 

Wyjmujemy ciasto i rozgrzewamy piekarnik do 180 st. 
Ciasto wałkujemy na papierze do pieczenia. Formujemy dowolny kształt. Najbardziej popularny jest kształt jajka. Z pozostałego ciasta robimy wałeczek i tworzymy rant mazurka. Rant musi wystawać ponad ciasto żeby po wylaniu masy nie wypłynęła. 
Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut, aż do zarumienienia. 

Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy masę chałwową. 
Chałwę kruszymy do rondla, dodajemy śmietankę i masło. Wszystko razem podgrzewamy aż do rozpuszczenia i utworzenia się jednolitej masy.

Masę i ciasto studzimy. Wystudzoną masę wlewamy na kruchy spód i dekorujemy. Wstawiamy mazurka do lodówki, do stęgnięcia. 

Polecam też Mazurek kajmakowy
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz