piątek, 25 marca 2016

Kruche babeczki do święconki

Jeśli ktoś jeszcze nie upiekł babeczek a koniecznie chce sam to zrobić, to polecam ten przepis (według Magdy Gessler). Jak dla mnie najlepsze babeczki. Można je oprószyć cukrem pudrem lub polać czekoladą albo lukrem. Tych sklepowych nie polecam bo to sama chemia. 

Składniki (na ok. 10-12 szt.):

- 300g mąki krupczatki
- 200g zimnego masła

- 100g cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli



Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać na stolnicę lub do dużej miski. Masło posiekać dużym nożem i dodać do mąki. Wsypać cukier. Wszystko razem zagnieść rękoma. W między czasie dodać jeszcze żółtka i szczyptę soli. Jednolitą masą wykładać foremki do babeczek. Ja mam silikonowe, więc nie muszę niczym smarować. Jeśli jednak macie inne foremki, to warto je posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub mąką. 
Piec około 25 minut w 180 stopniach (grzanie góra-dół bez termoobiegu).

Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą. 

1 komentarz:

  1. fajne ;) zapisuję i zrobię niekoniecznie do koszyczka ;) Radosnych świąt!

    OdpowiedzUsuń