piątek, 4 marca 2016

Chrupiące ciasteczka owsiane (bez jajek)

Ciasteczka owsiane dosyć często występują w mojej kuchni. Po części dlatego, że bardzo je lubię. Z drugiej strony wydają się po prostu zdrowsze od tradycyjnych ciasteczek. Dzisiaj wersja chrupiąca bez jajek. Ostatnio często wymyślam przepisy bez białka jaja kurzego, ponieważ mam w domu małego alergika. Może ktoś z Was ma podobny problem z alergią na jajko i moje przepisy się przydadzą. Życie bez jajek nie jest aż takie trudne :)

Składniki (na 1 blaszkę):

- 100g masła
- 1/2 szklanki cukru

- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (jeśli macie tylko wanilinowy to nie dodawajcie wcale)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3-4 łyżki musu jabłkowego lub gruszkowego bez cukru (może być taki z tubki lub ze słoiczka dla dzieci)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich









































Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. z grzałką góra/dół. 

Masło w temperaturze pokojowej utrzeć z masłem i cukrami na jednolitą, puszystą masę. Można to szybko zrobić mikserem. 

Następnie dodać resztę składników i zmiksować. 

Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. 

* [ Należy zostawić trochę miejsca między ciasteczkami, ponieważ podczas pieczenia trochę się rozejdą.]

Piec ok. 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz