środa, 28 października 2015

Pasztet warzywno-jaglany na chlebek

Pasztet dla każdego. Nie zawiera mięsa ale jak dla mnie jest o niebo lepszy od mięsnej wersji. Mogą go jeść nawet małe dzieci. Na razie chyba najlepszy jaki jadłam, dlatego dzielę się przepisem z Wami, żeby Wasze podniebienia również mogły doświadczyć tego rewelacyjnego smaku. Przepis na małą keksówkę.

Składniki:
- 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 szklanka zmielonej mieszanki orzechów laskowych, włoskich i migdałów (mogą być też tylko laskowe)
- 100 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 średnie marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka mrożonej lub suszonej pietruszki
- 1/2 łyżeczki lubczyku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
 

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotować w ok. 2 szklankach osolonej wody. 

Pora pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na oliwie w rondlu. Marchewki i pietruszki zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do pora. Dusić na małym ogniu ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie. 

W misce połączyć kaszę, warzywa, orzechy, olej i przyprawy. Wszystko zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Piec ok. 40 minut w 200 st. z termoobiegiem. 
Ostudzić, najlepiej całą noc i kroić rano.

1 komentarz: