sobota, 31 października 2015

Paluchy wiedźmy - przekąska na Halloween

Macie już przekąski dla dzieci na Halloween? Jeśli jeszcze nie, to polecam paluchy wiedźmy, które przed 1 listopada są bardzo popularne. W przygotowaniu szybkie i jakie pyszne. Nawet najbardziej wybredny niejadek na pewno skosztuje. Zabierajcie się do pracy bo czasu już mało pozostało :)

 Składniki:

- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka olejku migdałowego
- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- ok. 1/2 szklanki obranych migdałów
Sposób przygotowania:

Zimne masło siekamy nożem w misce.  Dodajemy mąkę, cukier puder, olejek, jajko, sól i proszek do pieczenia. Wszystko razem zagniatamy na gładką masę. Formujemy kulę, którą chowamy do lodówki na 40 minut w foli aluminiowej. 

Migdały możemy kupić już obrane. Jeśli jednak takich nie posiadamy, to migdały w łupinkach zalewamy wrzątkiem i po chwili obieramy. Skórka bardzo łatwo odchodzi, więc się nie zrażajcie. 

Po 40 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy cienkie wałeczki, które będą palcami naszej wiedźmy. Na końcu każdego krótkiego wałeczka umieszczamy migdał, mocno go dociskając. Wałeczki powinny być cieńsze od naszych palców bo jeszcze urosną w piekarniku. Migdały można przepołowić, bo te w całości po upieczeniu mogą odpadać. 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C i pieczemy nasze paluchy ok. 10 minut na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.

Z podanej ilości wyszły mi 3 blaszki paluchów. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz