poniedziałek, 7 września 2015

Rogaliki drożdżowe z dżemem

Jeśli ktoś jeszcze nie robił i nie jadł to najwyższy czas spróbować tego przepisu. Rogaliki są rewelacyjne, szybkie w przygotowaniu i tanie. Znikają bardzo szybko, więc ilość jaką Wam proponuje do wykonania wcale nie jest duża. Przekonajcie się sami, bo warto. 

Składniki:
- 1/2 kostki drożdży (50g)
- 1 kostka margaryny lub masła
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 4 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- duży słoik dżemu owocowego






Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy też 4 łyżki cukru. Mieszamy i zostawiamy na boku. Margarynę rozpuszczamy. Do miski wsypujemy 4 szklanki mąki, szczyptę soli, dodajemy 2 całe jajka, rozpuszczoną margarynę i wcześniej przygotowane drożdże.  Całość dokładnie mieszamy łyżką i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto i dzielimy na 4 równe części. 
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z termoobiegiem.
Jedną część ciasta wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki płat ciasta w kształcie koła. Powstałe koło dzielimy na 12 trójkątów  Na każdy z nich nakładamy łyżeczkę dżemu (na najszerszej części trójkąta) i zwijamy trójkąty od szerszej części do węższej, tworząc w ten sposób rogaliki. 
Z pozostałymi 3 częściami ciasta postępujemy tak samo. Rogaliki na wierzchu smarujemy delikatnie mlekiem.
Rogaliki układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 14 minut. Rogaliki powinny zająć dwie blaszki. Z całej podanej porcji powinno wyjść 48 rogalików.  Dżem może odrobinę wypłynąć z ciasta podczas pieczenia, jednak większość nadzienia pozostaje w rogaliku.

3 komentarze: