niedziela, 23 sierpnia 2015

Sezon na cukinię

Sezon na cukinię trwa w najlepsze. W tym roku w moim ogródku rośnie ich bardzo dużo. W związku z tym króluje na naszym stole pod różnymi postaciami: zupa-krem z cukinii, placki z cukinii z piekarnika lub smażone, kotleciki cukiniowe, kotleciki cukiniowo-marchwiowe, gotowana cukinia do obiadu, leczo z cukinii i pasztet z cukinii. Planuje przyrządzić również spaghetti z cukinii. Na tym etapie pomysły się skończyły. Może ktoś podrzuci jakiś fajny przepis z cukinią? Ja podzielę się dzisiaj z Wami dietetycznymi przepisami na placki i kotleciki z piekarnika. Obie wersje robiłam bez cebuli, czyli w wersji dla kobiety karmiącej.

DIETETYCZNE PIECZONE PLACKI Z CUKINII 

Składniki
:

- 1 duża cukinia
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu

- 1 jajko
- mleko
- 1 czerwona cebula (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:

Cukinię obieramy i usuwamy pestki a następnie ścieramy ją na dużych oczkach tarki. Odciskamy z nadmiaru soku za pomocą gazy lub sitka. Wrzucamy do miski razem z mąką, jajkiem i przyprawami. Mieszamy i dodajemy trochę mleka, jednak nie za dużo, żeby ciasto nie było rzadkie. Konsystencja musi być dosyć gęsta.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy przygotowane ciasto, formując okrągłe kotleciki. Pieczemy ok. 10 minut. Po tym czasie obracamy kotleciki i pieczemy jeszcze ok. 3 minut. Podajemy np. z sosem czosnkowym. Można dodać podsmażoną cebulkę. Jeśli jej nie dodamy, to placki mogą być podane nawet na słodko. 

KOTLECIKI Z CUKINII

Składniki:
- 1 duża cukinia
- 180 - 200g sera mozzarella
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- cebula (opcjonalnie)


Sposób przygotowania:

Cukinię obrać, usunąć pestki i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Odcisnąć dobrze sok i wrzucić do miski. Mozzarellę również zetrzeć na tarce i dorzucić do cukinii. Dodać jajko, przyprawy i bułkę tartą, aż do uzyskania konsystencji stałej, nie płynnej, tak żeby można było uformować kotleciki. Można też podsmażyć pokrojoną na drobno cebulkę i dodać do całości.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st. C. i na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowym podkładem układamy kotleciki. Pieczemy ok. 25-30 minut, aż się zarumienią.

1 komentarz:

  1. Hmm... fajne przepisy, muszę podsunąć rodzicielce. Bo ostatnio cukinia pojawia się u niej w wielu potrawach, osobiście bardzo zasmakowało mi leczo z cukinią :)

    OdpowiedzUsuń