sobota, 8 sierpnia 2015

Pasztet z cukinii dla karmiącej

Sezon na cukinię w pełni. Warto korzystać z jej walorów do woli, ponieważ jest zdrowa i niskokaloryczna. Dzisiaj zamiast tradycyjnej szynki, czy sera, polecam pasztet z cukinii do chlebka. Przepis stworzony jest dla mam karmiących i małych dzieci. Różni się od tradycyjnego cukiniowego pasztetu brakiem ostrych przypraw, cebuli i czosnku. 

Składniki:
- 1 duża cukinia (ok. 3 szklanek startej, odciśniętej z soku cukinii)
- 1 duża marchewka
- 3/4 szklanki bułki tartej

- 4 jajka
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- pęczek natki pietruszki
- zioła: lubczyk, majeranek, bazylia, tymianek, koperek
- płaska łyżeczka soli



Sposób przygotowania:

Cukinię i marchew obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Z cukinii odciskamy sok i wrzucamy razem z marchewką do miski. Dodajemy bułkę tartą, jajka i oliwę. Wszystko razem mieszamy. 
 Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.
Jeśli mamy świeże zioła to siekamy je na drobno. Zioła, sól i posiekaną pietruszkę dodajemy do reszty składników. 
Blachę do pieczenia chleba lub dużą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy przygotowaną przez nas masę. Pieczemy ok. 1 godziny. 

W wersji tradycyjnej można dodać 10 dag żółtego sera, 4 ząbki czosnku i podsmażoną cebulę.

1 komentarz: