czwartek, 11 czerwca 2015

Sałatka z nutką Grecji

Kolejna propozycja świetnej sałatki do grilla. Oczywiście nadaje się też na kolację, czy na lunch do pracy. Pamiętajcie tylko żeby nie dawać za dużo oliwy do smażenia bakłażana, żeby sałatka nie była zbyt tłusta. Smak wspaniały i godny polecenia. 
 
Składniki (dla 4 osób):
- 2 bakłażany
- 100g surowego szpinaku
- 100g sera feta
- 4 łyżki oleju rzepakowego

Sos:
- ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sok z połowy małej cytryny
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Bakłażany myjemy i kroimy w cienkie plastry. Smażymy na oleju z obu stron i odsączamy na ręczniku papierowym. Szpinak myjemy. Fetę kruszymy za drobno. Wszystko razem mieszamy i polewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy na chwilę do przegryzienia składników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz