czwartek, 21 maja 2015

Zielone szparagi z makaronem w sosie śmietanowym

Uwielbiam szparagi!!! Postanowiłam wypróbować przepis Pascala na danie ze szparagami. Ponieważ jestem nim zachwycona chciałam się z Wami nim podzielić. Nie jest to mój autorski przepis ale myślę, że dobre przepisy trzeba chwalić i powielać dalej. Spróbujcie bo warto!

Składniki (dla 4 osób):

- pęczek zielonych szparagów
- 500g makaronu penne lub świderki
- 400ml śmietanki 30%

- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 10 pomidorków koktajlowych
- pęczek zielonej pietruszki

- łyżka masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- sól, pieprz


 Sposób przygotowania:

Szparagi obieramy, odcinamy końce i wrzucamy na osolony wrzątek na ok. 3-4 minuty. Następnie przekładamy do zimnej wody. 

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu na opakowaniu. Odcedzamy ale nie przelewamy zimną wodą, bo wtedy łatwiej połączy się z sosem. 

Piersi z kurczaka kroimy na cienkie, małe plasterki. Obsypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i dodajemy łyżkę masła. Smażymy mięso i przekładamy do miski. Na patelnię od smażenia mięsa wlewamy śmietankę, dodajemy do niej gałkę i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy chwilę. 

Szparagi kroimy w równe słupki i dodajemy do sosu, gotujemy aż sos trochę się zredukuje. Dodajemy kurczaka i dalej gotujemy do zredukowania sosu. 

Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki i gdy sos trochę zgęstnieje dodajemy je wraz z makaronem do reszty. Wszystko razem mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!

1 komentarz:

  1. Świetne danie, smaczne i kolorowe. Warto spróbować!

    OdpowiedzUsuń