czwartek, 14 maja 2015

Warzywne babeczki na drugie śniadanie

Brakuje Wam pomysłów na drugie śniadanie na Waszego małego skarba? A może sami macie ochotę zabrać do pracy babeczkę zamiast kanapki? Zachęcam do przygotowania prostych warzywnych 
 babeczek, które idealnie nadają się na śniadanie, obiad, a nawet kolację. Można je też zabrać wszędzie, np. na piknik, spacer i do pracy. Gorąco polecam!

Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej lub innej np. orkiszowej, jaglanej itp.
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 100g masła
- 1,5 szklanki pokrojonych warzyw np. marchewka, groszek, fasolka, brokuły, kalafior

- 1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Mąki, proszek, sodę, jajko, sól i mleko zmiksować. Masło rozpuścić w mikrofalówce lub w rondelku i zostawić do ostygnięcia. Warzywa ugotować w osolonej wodzie i drobno pokroić. Do ciasta wlać masło i zmiksować a następnie dodać warzywa i wymieszać całość łyżką. 
Piekarnik rozgrzać do 200 st. z termoobiegiem. 
Ciasto przekładać do papilotek do ok. 3/4 wysokości bo nie rosną za dużo. Ja dałam trochę za mało ciasta i wyszły mi niskie babeczki. Piec ok. 20 minut, aż do zarumienienia. Można też posypać trochę żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz