czwartek, 30 kwietnia 2015

Zupka z pulpecikami dla dzieci

Fajna zupa dla małych dzieci od 11 miesiąca życia. Można podawać ją wcześniej ale wtedy zamiast całego jajka do mięsa dodajemy tylko żółtko. Dorośli również najedzą się tą zupką bo jest bardzo sycąca. Przepis skomponowany dla dziecka i dwójki dorosłych.

Składniki:
- 1 polędwiczka z indyka
- garść natki pietruszki
- 1 duża marchew
- 2 ziemniaki
- 1 mała kalarepa
- 1 mała pietruszka

- kawałek selera
- por

- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Około pół litra wody zalewamy umytą polędwiczkę i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy obraną i pokrojoną w kosteczkę marchew, pietruszkę, seler, ziemniaka i kalarepę. Wrzucamy też natkę pietruszki. Dodajemy 1 łyżeczkę soli. Gotujemy razem jeszcze 10 minut. Mięso wyjmujemy i studzimy. Mielimy je na papkę w maszynce do mielenia. Dodajemy natkę z wywaru oraz trochę marchewki. Po zmieleniu całości dodajemy bułkę tartą, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Powstałą masę mięsną formujemy w małe kuleczki, które wrzucamy do gotującego wywaru i gotujemy ok. 10 minut. Doprawiamy zupę do smaku i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz