wtorek, 7 kwietnia 2015

Domowy budyń czekoladowy

Już od dłuższego czasu robię budyń w domu. Nie kupuje gotowych proszków, w których nie wiadomo co jest namieszane. Przecież przygotowanie budyniu jest bardzo proste, jeśli zna się odpowiednie proporcje. Budyń może być także waniliowy lub owocowy, w zależności od dodatków. Tym razem zrobiłam budyń z czekoladą. W moim przypadku jest to czekolada gorzka, ale wielbiciele mlecznej czekolady również mogą ją zastosować. Dzieciom serwujemy budyń dopiero po pierwszych roku, ze względu na zawartość czekolady, która może uczulać.

Składniki (3-4 porcje):
- 300ml mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 70g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 70ml śmietanki 12%

- 1 łyżka cukru

 Sposób przygotowania:

Do miski wlej śmietankę i wrzuć do niej połamaną czekoladę. Umieść miskę na garnku napełnionym do połowy wodą i rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zostaw do ostygnięcia. 

100ml mleka połącz z mąką ziemniaczaną. Resztę 200ml mleka zagotuj z cukrem. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i na koniec mleko z mąką. Cały czas mieszaj, aż zgęstnieje i wyłącz palnik. Budyń gotowy. Smaczny na ciepło i zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz