piątek, 10 kwietnia 2015

Babka bezglutenowa

Wiem, że już po świętach ale brakowało mi w te Święta czegoś wyjątkowo dla małych dzieciaczków, które chętnie też by coś słodkiego przegryzły, a nie chcemy przesadzać w ich diecie z glutenem. Postanowiłam upiec więc babkę bezglutenową dla dzieciaczków i nie tylko, bo sama się nią z wielką chęcią zajadam :)

Składniki:
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru 

- 1 i 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 200g masła

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia



Sposób przygotowania:

Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Nagrzewamy piekarnik do 160 st.C bez termoobiegu. 

Jajka w całości wrzucamy do miski i miksujemy przez kilka minut aż powstanie piana. Dodajemy po trochu cukru i miksujemy tak długo, aż masa podwoi swoją objętość.

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do ubitych jajek. Mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy roztopione gorące masło do całości i miksujemy tylko do połączenia składników.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz