wtorek, 24 marca 2015

Schab po cygańsku

 Kolejna propozycja na imprezę, która pokazuje, że schab nadaje się nie tylko na schabowe. Zaproponowane mięso podajemy z ryżem lub samo. Żeby było bardziej delikatne zamiast cebuli można dodać pora.

Składniki:
- 6 plastrów schabu
- 4 marchewki
- 2 cebule
- 8 łyżek tartego żółtego sera
- przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka tymianku, sól, pieprz, 4 łyżki majonezu



Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie talarki. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Następnie kroimy cebulę, również w talarki i rozkładamy na marchewce. Posypujemy papryką i tymiankiem. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, solimy, pieprzymy i rozkładamy na cebuli, następnie smarujemy je majonezem.  Całość posypujemy startym serem. Przykrywamy całość folią aluminiową i pieczemy 80 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 20 minut.


1 komentarz: