sobota, 7 lutego 2015

Rozgrzewający krem z papryki

Na chłodne dni proponuje szybką, zdrową i bardzo rozgrzewającą zupę-krem paprykową. W oryginalnym przepisie dodajemy do kremu wędzonej papryki w proszku. Jednak można zastąpić ją zwykłą papryką. Niestety zupa będzie wtedy miała trochę inny smak. Wędzona papryka ma specyficzny smak, więc warto się w nią zaopatrzyć na przyszłość :) Robiłam tą zupę również dla mojej 1,5 rocznej córki, więc nie jest bardzo pikantna. Jednak żeby jeszcze wyostrzyć jej smak można dodać chilli.

Składniki (na 4 porcje):
- 4 papryki
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku

- olej rzepakowy
- 3 szklanki bulionu drobiowo-warzywnego
- 2 łyżeczki papryki w proszku wędzonej lub słodkiej
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki śmietanki 12%




Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st.C. Papryki myjemy i nacinamy w kształcie krzyża na spodzie. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę, cebulę i czosnek w łupinach nacieramy olejem rzepakowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 40-50 minut, aż skórka na papryce zacznie się robić lekko brązowa. 

Gotujemy bulion. Warzywa po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika. Paprykę obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Zdejmujemy skórkę z czosnku. Wszystko wrzucamy do gotującego bulionu i gotujemy ok. 15 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko miksujemy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę. Smacznego!

1 komentarz: