środa, 22 października 2014

Delikatny schabik

Bardzo prosty przepis jako alternatywa do tradycyjnych schabowych w panierce oraz jako danie dla dzieci. Idealnie nadaje się dla początkujących kucharek, jak również na szybki obiad po pracy. 

Składniki:
- 5 plastrów schabu
- tymianek
- sól, pieprz

- majeranek
- 2 łyżki oliwy z oliwek


Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę. 1 łyżkę tymianku, 1 łyżkę majeranku, pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu oraz 2 łyżki oliwy z oliwek. Marynatą nacieramy umyte mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Wyjmujemy mięso z lodówki i przekładamy do rękawa, do którego oprócz mięsa wlewamy również 1/3 szklanki wody. Zamykamy rękaw i pieczemy w piekarniku ok. 45 minut. Mięso jest miękkie i soczyste.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz