niedziela, 31 sierpnia 2014

Schab zapiekany w sosie beszamelowo-pieczarkowym

Po długiej przerwie czas na coś konkretnego i pysznego. Zaproponowane danie mięsne nadaje się zarówno na obiad, kolacje, jak i na przyjęcie. Schab pieczony w sosie beszamelowo-pieczarkowym to wspaniała alternatywa do tłustego smażonego w panierce schabowego. Polecam!

Składniki:
- 6-7 plastrów schabu bez kości
- 150g pieczarek
- 30g masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 600 ml mleka
- 3 łyżki sera parmezan
- sól, pieprz
- olej rzepakowy


Sposób przygotowania:

Plastry schabu zamaczamy w 300ml mleka na noc, żeby mięso skruszało. Przed przygotowaniem osuszamy mięso ręcznikiem papierowym, oprószamy solą i pieprzem z każdej ze stron. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podsmażamy mięso z obu stron na rumiano. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczarki podsmażamy na tym samym tłuszczu co mięso, solimy i pieprzymy. 

Przygotowujemy sos beszamelowy. 300 ml mleka zagotowujemy. W oddzielnym garnku rozpuszczamy 30g masła i dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy aż do rozpuszczenia i dodajmy wcześniej zagotowane gorące mleko. Gotujemy wszystko, cały czas mieszając trzepaczką, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku a następnie dodajemy pieczarki razem z sosem powstałym na patelni. Wszystko razem mieszamy i wylewamy na schab w naczyniu żaroodpornym.

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. z termoobiegiem i zapiekamy schab ok. 10 minut do zarumienienia. Gotowe!

8 komentarzy:

  1. mmm.... jak ja dawno nie jadłam schabu,,, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miło Cię widzieć:) czekałam z niecierpliwością na nowe pomysły i jak zwykle nie zawodzisz:)

    OdpowiedzUsuń
  3. kiedy dodać ser i czy koniecznie trzeba dodać makę pszenną, czy ser nie zagęści potrawy pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedy dodać ser?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na samym końcu do sosu, przed wlaniem do naczynia żaroodpornego.

      Usuń
  5. A można zastąpić ten parmezan innym serem??

    OdpowiedzUsuń
  6. można. ale raczej twardymi serami, które mają ostrzejszy smak.

    OdpowiedzUsuń