sobota, 3 maja 2014

Sernik nowojorski

Ten sernik jest najlepszą propozycją dla wielbicieli sera. Poza cienkim spodem ciasto, to właściwie sam ser, przez co można nazwać je sernikiem idealnym. Dodatkowo to chyba najłatwiejszy sernik jaki kiedykolwiek robiłam. Proste składniki, szybkie wykonanie i trochę cierpliwości przy pieczeniu. Na prawdę warto spróbować! Pamiętajcie jedynie, że każdy sernik robi się ze składników w temperaturze pokojowej. Wyjmijcie więc je wcześniej z lodówki, żeby się ogrzały.

Składniki (na tortownicę 22cm):
spód
- 150g herbatników
- 80g stopionego masła

masa serowa
- 1 kg sera z wiaderka
- 4 jajka
- 140g gęstej śmietany 18%
- 180g cukru
- 50g mąki pszennej

polewa
- 240g gęstej śmietany 18%
- 3 łyżki cukru pudru



Sposób wykonania:

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Herbatniki zmielić na piasek i połączyć z roztopionym masłem. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy i odstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 

Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem, ale tylko do momentu ich połączenia, nie dłużej. Masę przelewamy na ciasteczkowy spód. 

Rozgrzewamy piekarnik do 160 st.C. W czajniku gotujemy wodę i wylewamy na głęboką blachę, którą umieszczamy na dnie piekarnika. Powyżej umieszczamy kratkę, na której kładziemy tortownicę z sernikiem.
Pieczemy sernik 10 minut, po czym obniżamy temperaturę do 110 st.C i pieczemy 2 godziny, aż do ścięcia powierzchni sernika. Żeby sernik pozostał biały można przykryć go folią aluminiową. 

Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami przez godzinę. Po tym czasie wyjmujemy sernik i studzimy do końca. 

Na wystudzony sernik przygotowujemy polewę, czyli mieszamy śmietanę z cukrem pudrem i smarujemy nią sernik. Tak przygotowany sernik wstawiamy do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz