niedziela, 18 maja 2014

Pychotka

Czasu mi jakoś ostatnio brak bo dużo się dzieje. Ponieważ jestem chwilowo uziemiona w domu, to postanowiłam jednak nadrobić zaległości i umieścić przepis na pyszne ciasto z bezą. Jest trochę czasochłonne ale proste w wykonaniu. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, żeby zmiękło w lodówce. Nie zniechęcajcie się do tego ciasta z powodu braku czasu, bo na prawdę warto je zrobić :)

Składniki na spody:


- 500 g mąki pszennej  
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- pół szklanki cukru pudru 
- 200 g masła 
- 6 żółtek

Składniki na bezę: 

- 8 białek 
- 1,5 szklanki cukru 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Składniki pozostałe do blatów:

- 400g dżemu z czarnej porzeczki
- 100g płatków migdałowych

Składniki na masę budyniową:

  
- 2 szklanki mleka 
- 3 łyżki mąki pszennej 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej 
- 2 żółtka 
- 3 łyżki cukru
- 200 g miękkiego masła 
- 2 łyżki Amaretto


Sposób wykonania:

Ciasto składa się z dwóch takich samych warstw (blatów): ciasto kruche, dżem, beza i płatki migdałowe. Pomiędzy nimi znajduje się pyszna budyniowa masa.

Zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Mąkę przesiewamy przez sito razem  z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy palcami, aż do uzyskania grudek jak kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i dalej zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na dwie części, które będą naszymi dwoma spodami. Odkładamy do lodówki na 30 minut. 

Przygotowujemy bezę. Białka ubijamy mikserem na sztywno a następnie dodajemy po trochu cukru, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, którą mieszamy z białkami delikatnie łyżką. 

Rozgrzewamy piekarnik do 175 st.C z termoobiegiem.

Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy je na cienki placek, który wykładamy do foremki do pieczenia (25x35cm) pokrytej pergaminem. Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Następnie wykładamy połowę białek, które posypujemy połową płatków migdałowych.  Jeśli mamy drugą blachę, takiej samej wielkości, to możemy od razu przygotować drugą część Pychotki w identyczny sposób. Jeśli jednak mamy tylko jedną blachę to przygotowanie ciasta zajmie nam więcej czasu. Musimy bowiem wyżej przygotowane warstwy włożyć do piekarnika na 40 minut, a następnie przygotować na tej samej blaszce kolejno: ciasto kruche, dżem, białka, migały i ponownie włożyć do piekarnika na 40 minut. 

Podczas pieczenia blatów możemy przygotować masę budyniową. Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem, drugą łączymy z żółtkami i mąką. Dodajemy do gorącego mleka i zagotowujemy, cały czas mieszając. Studzimy. Przestudzoną masę miksujemy z miękkim masłem, dodajemy amaretto i miksujemy jeszcze przez chwilę. 

Na jeden z blatów wykładamy masę budyniową i przykrywamy drugim blatem. Schładzamy w lodówce. Najlepiej całą noc.

2 komentarze:

  1. Do tego cista przymierzam się już od ponad roku i patrząc na Twoje zdjęcie stwierdzam, że to jest ten moment! :)

    OdpowiedzUsuń