środa, 21 maja 2014

Kruche ciasto idealne

Kruche ciasto to baza do wielu tart owocowych i warzywnych, mazurków, ciasteczek itp. Co ciekawe w różnych przepisach znajdują się odmienne proporcje składników, a czasem nawet inne składniki. Postanowiłam więc, przekazać Wam moją wiedzę na temat ciasta kruchego, które osobiście uwielbiam. 

Po pierwsze: proporcje mąki do tłuszczu i cukru powinny wynosić 3:2:1, czyli np. 300g mąki, 200g tłuszczu i 100g cukru.Oczywiście przy słonych wersjach ciasta kruchego cukru nie dodajemy. 

Po drugie: najlepszych tłuszczem, jakiego możecie użyć jest masło (zimne). Żadna margaryna go nie zastąpi. Oczywiście ważne jest, żeby masło było najlepszej jakości, czyli takie, które nawet po wyjęciu z lodówki pozostaje w konsystencji stałej i dosyć twardej.

Po trzecie: do ciasta kruchego dodajemy również jajka, a dokładniej żółtka. Na wyżej podany przykład przypadają 2 żółtka. 

Po czwarte: Ciasto przed pieczeniem chowamy w lodówce na min. 30-60 minut. 

Po piąte: Przed pieczeniem nakłuwamy ciasto widelcem lub wysypujemy na nie ziarna grochu lub fasoli (oddzielając ciasto od ziaren folią aluminiową).

Przepis na idealne ciasto kruche

Składniki:
- 300g mąki
- 200g zimnego masła z lodówki
- 100g cukru
- 2 żółtka


Sposób wykonania:

Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy cukier i mieszamy razem. Masło wyjmujemy z lodówki i kroimy na drobną kosteczkę. Dorzucamy do mąki i cukru i zagniatamy, aż do powstania ciasta jak na kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka i ugniatamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy na swoje potrzeby. Pieczemy w 180 st.C. Czas pieczenia jest różny, w zależności od dodatków do ciasta.

3 komentarze:

  1. mnie uczono jeszcze,że do kruchego ciasta pod słodkie wypieki dodaje się cukier puder :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być cukier puder :) Chociaż ja jakoś wolę zwykły.

      Usuń
  2. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń