czwartek, 17 kwietnia 2014

Zupa z soczewicy z groszkiem ptysiowym

Do Świąt jeszcze trzy dni, więc jeśli nie macie pomysłu na obiad proponuje zupę z soczewicy. Jest bardzo sycąca i zdrowa. Kolejny przepis będzie Wielkanocny (ale light), więc zachęcam do śledzenia bloga. 
 

Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża marchew
- 1,5l bulionu warzywnego (polecam domowej roboty kostki warzywne --> przepis tutaj)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki chilli
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz

Sposób wykonania:

Marchew trzemy na tarce, na grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy marchew ok. 2 minuty. Soczewicę płuczemy i dodajemy do marchwi. Dodajemy paprykę słodką, chilli i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy ok. 3 minuty.  Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 20 minut. Po ugotowaniu blendujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Możemy dodać groszek ptysiowy lub posiekaną natkę pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz