sobota, 19 kwietnia 2014

Szybki MAZUREK kajmakowy dla zapracowanych

Czy ktoś jeszcze nie upiekł mazurka, babki lub innych smakowitości? Jeśli ktoś taki jeszcze istnieje, to zachęcam do przygotowania ekspresowego mazurka dla zapracowanych :) Mało pracy a efekt zawsze zadowalający.

Składniki na ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 110g mąki ziemniaczanej
- 80g cukru
- 150g zimnego masła
- 1 jajko


Składniki na masę kajmakową:
- 300 ml mleka skondensowanego light niesłodzonego
- 4 - 6 łyżek miodu
- 2 łyżki masła


Sposób wykonania:

Mąkę pszenną przesiewamy przez sito, dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier i masło pokrojone w małą kosteczkę. Wszystko razem zagniatamy, aż powstanie kruszonka. W tym momencie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. 

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. bez termoobiegu. 

Ciasto wyjmujemy z lodówki, odkładamy 1/3 ciasta a resztę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia. Zdejmujemy górny papier i na dolnym papierze wykładamy ciasto do formy.  Pozostałe ciasto formujemy w wałek i na wcześniej rozwałkowanym cieście tworzymy kratkę. Pieczemy ok. 20 minut, aż do zarumienienia.

Dopiero po upieczeniu ciasta przygotowujemy masę kajmakową, bo po ostygnięciu bardzo gęstnieje.


Mleko zagęszczone wlewamy do rondla, dodajemy miód i masło. Gotujemy ok. 15  minut na małym ogniu, co chwile mieszając. Masa zbrązowieje i zgęstnieje. Tak przygotowaną masę wlewamy pomiędzy kratki i posypujemy całość płatkami migdałowymi. Mazurek jest gotowy do krojenia po ok. godzinie. 

Dla jeszcze bardziej zapracowanych polecam gotową masę kajmakową w puszce :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz