wtorek, 8 kwietnia 2014

Sałatka z selerem naciowym

Od dawna kusiło mnie żeby zrobić sałatkę z selerem naciowym. Dzisiaj w jednym ze znanych dyskontów znalazłam świeżutki okaz i postanowiłam zrobić z nim coś szybkiego, zdrowego i pysznego :) Tak oto powstał przepis na rewelacyjną sałatkę/surówkę, którą z powodzeniem można użyć do obiadu lub zjeść jako samodzielny posiłek z kromką chleba na lunch lub kolacje. Pamiętajcie, że proste połączenia są najlepsze. 

Składniki (dla 4 osób):
- 12 łodyg selera naciowego
- 2 duże jabłka lub 4 małe
- 100g łuskanego słonecznika
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżka majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz



Sposób wykonania:

Selera i jabłka kroimy w cienkie paseczki. Mieszamy razem. Słonecznik prażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu, aż się zarumieni. Natkę pietruszki siekamy i dodajemy do selera i jabłka. Łyżkę majonezu łączymy z jogurtem w osobnym naczyniu i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sałatka dodajemy słonecznik oraz przygotowany sos. Wszystko razem mieszamy do połączenia składników. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Bardzo dobra chrupiącą sałatka. Idealna dla odchudzających się.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dodałam ser typu gerckiego feta i zamiast jabłka, gruszkę. Rewelacja!! Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń