czwartek, 24 kwietnia 2014

Sałatka szpinakowa z orzechami piniowymi

Po świątecznym obżarstwie proponuje pyszną i zdrową sałatkę. Idealnie sprawdzi się jako lunch w pracy albo drugie śniadanie. Orzechy piniowe można zastąpić orzechami włoskimi. Ale mimo wszystko proponuje spróbować orzechów pinii, które są źródłem dobrych tłuszczów, magnezu i białka. Dzięki zawartości cynku, który wpływa na płodność, uważane są także za afrodyzjak. Dla bardziej ciekawskich, orzechy piniowe to nasiona iglastej sosny (wydobywa się je z szyszek), która występuje na północnym wybrzeżu Morza Śródziemnego, głównie w Hiszpanii, we Włoszech, w Grecji i na Cyprze. Stąd też ich sosnowy posmak. Najbardziej znana potrawa z ich udziałem to pesto. Niestety cena orzechów nie jest niska. Jednakże duża kaloryczność (100g = 670 kcal) powoduje, że używamy ich tylko trochę.


Składniki (2 porcje):
- garść świeżego szpinaku baby
- 5 suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżka oleju z pomidorów
- 1/2 szklanki suchego makaronu wstążki
- 20g orzechów piniowych

- sól, pieprz


Sposób wykonania:

Szpinak płuczemy i wrzucamy do miski. Orzechy piniowe prażymy na suchej patelni. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po przestygnięciu makaronu i orzechów wrzucamy je do szpinaku. Pomidory suszone kroimy w paski i razem z łyżką oleju, z którego je wyciągnęliśmy, dokładamy do sałatki. Wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

1 komentarz:

  1. Takie sałatki nie dość, że są pyszne, to jeszcze tak ładnie wyglądają na zdjęciach.

    OdpowiedzUsuń