wtorek, 25 marca 2014

Domowa kostka warzywna do zupy

Dookoła tyle chemii, że aż strach się bać. A ja jeszcze bardziej ześwirowałam na tym punkcie po przeczytaniu książki "Zamień chemię na jedzenie". Od tamtej pory staram się jeść tej chemii jak najmniej. Jedynym na to sposobem jest przygotowywanie posiłków od podstaw, bez użycia półproduktów itp. Oczywiście czasem na szybko wspomagam się kilkoma mniej zdrowymi dodatkami ale bardzo sporadycznie. Jak tylko mam trochę więcej czasu robię wszystko, żeby jedzenie było wolne od sztucznych i szkodliwych dodatków. 

Nawiązując do powyższego komentarza dzisiaj przepis na domową kostkę warzywną do zupy. Wystarczy taką kostkę wrzucić do garnka z wodą i potraktować jako bazę do każdej zupy. Jedna kostka starcza na 1,5-2l wody. Serdecznie polecam zamiast sklepowych kostek. Mile widziane komentarze z Waszymi modyfikacjami i ulepszeniami :)

Składniki:
- 200g marchwi
- 200g korzenia pietruszki

- 200g selera
- 100g cebuli
- 100g pora
- 4 ząbki czosnku
- pęczek pietruszki zielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 18 łyżeczek soli
- 1 łyżka pieprzu
- paczka lubczyku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżki papryki czerwonej
- 2 łyżki majeranku


Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy. Marchew, pietruszkę, seler mielimy w maszynce na drobniutko. Mają mieć wielkość kaszy gryczanej. Zmielone wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie odsączamy całość na sitku i studzimy. Cebulę i pora mielimy również na drobno, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko razem podsmażamy na łyżce oliwy. Łączymy z ugotowanymi warzywami. Dosypujemy do całości przyprawy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy masę do lodówki na min. 4 godziny. Po tym czasie wyciągamy z lodówki i formujemy kostki warzywne. 1 kostka = 1 czubata łyżka stołowa. Będzie nam potrzebna folia spożywcza, na którą wykładamy 1 łyżkę masy i zawijamy. Powinno wyjść ok. 20 kostek. Tak przygotowane kostki mrozimy. 

P.S. Mrożoną kostkę wrzucamy do wrzątku, w którym będziemy gotować zupę.

3 komentarze:

  1. Super z chęcią wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robię takie kosteczki :) tylko dodaję mięso, które następnie zużywam do innych dań. Mrożę też inaczej bo wlewam do schłodzonej formy na kostki lodu, mrożę a następnie wyjmuje z formy i wkładam do woreczka. Do zupy na 4 osoby potrzebuje wtedy ok 2 kostek. Karolina

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super pomysł z tą formą na kostki lodu. Ale moja trochę mała. Masz jakąś większą?

      Usuń