czwartek, 13 marca 2014

Ciasto (sernik) Izaura

Ni to sernik, ni to murzynek. Ciasto Izaura, to połączenie sera i ciemnego ciasta. Nazwa pochodzi od bardzo popularnego serialu, emitowanego w latach 80. Główna bohaterka o imieniu Isaura zrobiła taką furorę, że nawet ciasto na tym zyskało :) Nieważne czy są wśród Was zwolennicy czy krytycy serialu - ciasto jest warte skosztowania. Jego główną zaletą jest mokry, delikatny murzynek i aksamitny w smaku ser. Czy nadal trzeba Was namawiać na wypróbowanie przepisu?

Składniki na ciasto:
- 25 dag margaryny
- 1 ½ szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- cukier waniliowy
- 4 jajka
- 1 ½ szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia


Masa serowa:
- 50 dag sera
- 10 dag masła
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru


Sposób wykonania:

W rondlu roztapiamy margarynę z cukrem, kakao, wodą i cukrem waniliowym. Gotujemy 5 minut. Po przestudzeniu dodajemy 4 żółtka i dobrze mieszamy. Pół szklanki zostawiamy na polewę. Do pozostałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz ubitą pianę z 4 białek. Powstałe ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 


Przygotowujemy masę serową. 
Miksujemy masło z cukrem i jajkami. Na koniec dodajemy ser, dokładnie mieszając. Powstałą masę serową wylewamy na ciasto czekoladowe. Pieczemy w rozgrzanym do 180 st. piekarniku ok. 60 minut.* Po przestudzeniu ciasta polewamy je pozostałą masą czekoladową. 

* RADA: Aby zapobiec "opadaniu" każdego sernika należy po wyłączeniu piekarnika zostawić go w uchylonym piekarniku ok. 60 minut po upieczeniu. Serniki nie lubią gwałtownych zmian temperatur.

3 komentarze:

  1. Wspaniałe ciasto uwielbiam Izaura.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń