wtorek, 11 lutego 2014

Tania zapiekanka z porem

Obiecana zapiekanka ziemniaczano-porowa. Szybka i bardzo tania. Można do niej wykorzystać ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Pyszny serowy sos nadaje całości kremowego smaku i zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.


Składniki (dla 3 osób):
- 2 kiełbasy (Śląskie, Polskie, Zwyczajne itp.)
- 800g ziemniaków
- 1 duży por
- 100g żółtego sera
- 1/2l mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy ugotowane ziemniaki. Również por i kiełbasę kroimy w talarki i wykładamy na ziemniaki. 


Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, dodajemy do wszystkiego gorące mleko i mieszamy, żeby nie powstały grudki. Na koniec dodajemy starty na dużych oczkach ser i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Powstałym sosem zalewamy zapiekankę. 

Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 st. z termoobiegiem.

4 komentarze:

  1. Na pewno było pyszne - uwielbiam pory! duszone, w zapiekankach, w zupach:) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. pychotka

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszna zapiekanka :) polecam :) Nikaa

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna i naprawdę sycąca potrawa.Polecam,Mniam

    OdpowiedzUsuń