niedziela, 9 lutego 2014

Rozgrzewający krem z pora

Sezon na pora i cebulę w pełni a więc pora na pana pora ! Dzisiaj przepis, który bardzo przypadł do gustu mojemu mężowi. Polecam dla tych, którzy gustują w pikantnych zupach-kremach. Jutro planuje przygotować zapiekankę z porem. A może Wy znacie jakieś fajne przepisy z udziałem tego warzywa?
Dla chętnych link z właściwościami pora - zdziwicie się ile witamin i soli mineralnych zawiera. 

Składniki (4 porcje):
- 3/4l bulionu drobiowego
- 2 pory

- 2 łyżki masła
- 1 średnia cebula
- 1 marchew
- 2 ziemniaki
- 1 mały oscypek
- sól, pieprz





Sposób przygotowania:

Pory koimy w talarki, cebulę w kostkę i podsmażamy na patelni na maśle. Do gotującego się bulionu wrzucamy marchew i ziemniaki pokrojone w talarki. Dodajemy podsmażone pory i cebulę. Gotujemy razem ok. 20 minut, po czym miksujemy na gładki krem i doprawiamy do smaku. Oscypka kroimy w paseczki i wrzucamy do miseczki po nalaniu do niej zupy.  

1 komentarz: