poniedziałek, 24 lutego 2014

Pieczeń SAMO ZDROWIE na chlebek

Znudziły Wam się sery i szynki, które mimo różnych kreatywnych nazw smakują tak samo? Polecam domowe wędliny, pasztety i pieczenie. Poniżej przepis na pieczeń samo zdrowie, którą możemy zjeść z chlebem, ale nie tylko. Można przygotować ją także na obiad lub kolację. Przepis jest prosty a sama pieczeń tania i łatwa w przygotowaniu. 
A kto zna przepis na domową wędlinę z indyka? Szukam i szukam i nic ciekawego znaleźć nie mogę...

Składniki:
- 300g piersi z kurczaka
- 1/2 małej cukinii
- 1 średnia marchew
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka mielimy tak, jak na kotlety mielone. Marchew i cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy na bardzo drobno. Czosnek przeciskamy przez praskę. Łączymy ze sobą wszystkie składniki, wbijamy jajka i doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki (keksówki). Pieczemy ok. 30 minut w 180 st. C.

1 komentarz:

  1. Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy. Szczegóły na: http://gotujemyrodzinnie.blog.pl/2014/03/07/liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń