poniedziałek, 3 lutego 2014

Biszkopty bezglutenowe (od 7 lub 10 mż)

A teraz czas na smakołyk dla malucha. W opisie dodałam, że można je wprowadzać od 7 lub 10 miesiąca. Związane jest to z obecnością jajek w biszkoptach. Według schematów żywieniowych niemowlęta powinny dostawać pół żółtka od 7 miesiąca życia a całe jajko od 10 miesiąca życia, ponieważ białko jest silnie alergizujące. Wszystko zależy od tego czy nasz maluch jest wrażliwy i często występuje u niego wysypka po nowo wprowadzonych produktach. Zachęcam do spróbowania (od jednego ciastka nic się nie stanie maluchowi). Dla starszych biszkopty są bezpieczne a przepis zachęcający po prosty jak konstrukcja cepa :) Smacznego!

Składniki:
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki cukru (może być brązowy)
- 2 jajka




Sposób przygotowania:

Jajka należy sparzyć, żeby pozbyć się ze skorupki wszelkich niebezpiecznych bakterii. Wbijamy je następnie do miski i za pomocą miksera ubijamy na pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy mąki i mieszamy wszystko łyżką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C i pieczemy ok. 10 minut (do lekkiego zarumienienia). Biszkopty po wystygnięciu są dosyć twarde. Należy je schować do szczelnego pudełka, gdzie powinny zmięknąć (tak samo jak pierniki).

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny przepis! Właśnie upiekłam sobie takie biszkopciki, bo niestety muszę być na diecie bez glutenu i mleka. A! Nawet nie stwardniały po wystygnięciu, są pyszne i mięciutkie, tylko wierzch chrupiący. Ja najpierw ubijałam białka, potem dorzuciłam do nich żółtka, a następnie powoli cukier, ale nie wiem czy to miało znaczenie.
    Pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto na biszkopty jest tak rzadkie, ze nie da się z nich zrobić małych "placuszków". Zlewa w jedna całość. Chyba powinno być na tyle gęste, by nałożone łyżką pozostały na swoim miejscu. Czy 2 jaja to nie za dużo? Dlaczego ciasto za każdym razem wychodzi mi takie rzadkie :( ?

    OdpowiedzUsuń
  3. a moga bys same zoltka?

    OdpowiedzUsuń