piątek, 20 grudnia 2013

Kruszaniec z dżemem

Zawładnął Wami przedświąteczny szał? A może szukacie inspiracji na ciasta świąteczne w Internecie? Moja propozycja ciasta nie jest typowo świąteczna ale na pewno szybka i prosta. W każdym razie ciasto idealne na zimę, żeby wykorzystać dżemy z letnich owoców.


Składniki:
- 280g masła z lodówki
- 3 szklanki mąki
- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- duży słoik dowolnego dżemu



Sposób przygotowania:

Na stolnicę wysypujemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Dodajemy masło posiekane na drobno i zagniatamy wszystko razem na gładką, jednolitą masę. Powstałe ciasto dzielimy na trzy części i wkładamy w folii spożywczej do zamrażalnika na 15 minut. W tym czasie ubijamy białka na pianę, następnie dalej ubijając stopniowo dodajemy cukier puder. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Ciasto wyciągamy z zamrażalnika i ścieramy pierwszą część ciasta na dużych oczkach tarki. Wsypujemy starte ciasto na posmarowaną tłuszczem blaszkę (małą kwadratową). Następnie wykładamy dżem, ścieramy na tarce kolejną część ciasta, dajemy pianę z białek i cukru i na wierzch ścieramy ostatnią część zamrożonego ciasta. 

Pieczemy 45 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz