wtorek, 17 grudnia 2013

Ekspresowe świąteczne pierniczki


Jeśli jeszcze nie upiekliście pierników lub przygotowanie wydawało Wam się zawsze zbyt czasochłonne i trudne, to ten przepis jest właśnie dla Was. Bez wielkich trudności możecie teraz przygotować ciasto i upiec pyszne, pół-kruche pierniczki, które mogą przystroić Wasz Wigilijny stół. Doskonale nadają się też jako prezent dla bliskich. Z tego przepisu wychodzi ok. 4 blaszek pierniczków w kształcie gwiazdek.

Składniki:

- 600g mąki
- 120g masła
- 300g miodu
- 100g cukru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika



Sposób przygotowania:

Masło z miodem i cukrem rozpuszczamy w rondlu. Zostawiamy do ostygnięcia. 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st.C. 

Mąkę łączymy z sodą, przyprawą do piernika i jajkiem. Do sypkich dodajemy przestudzone mokre składniki. Zagniatamy wszystko razem. 

Gładkie ciasto wałkujemy na dość cienkie placki i wykrawamy dowolne kształty pierniczków.

Pieczemy ok. 7 minut (do przyrumienienia). Można je lukrować. Ja w tym roku pozostaje przy wersji bez dodatków. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz