środa, 4 grudnia 2013

Ciasto marchewkowe

Przepisów na ciasta marchewkowe jest kilka. Moim zdaniem najlepszy pochodzi od Magdy Gessler, lekko przeze mnie zmodyfikowany. Jest prosty a więc taki jakie właśnie lubię. Kto się skusi?

Składniki:

- 1 i 1/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki

- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki startej na małych oczkach marchewki (około 4 średnich marchewek)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich

- 4 jaja
- biała czekolada



Sposób przygotowania:

Miksujemy cukier z całymi jajkami aż do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy stopniowo mąki i olej. Na koniec dodajemy marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon i orzechy. Powstałą masę wylewamy do formy pokrytej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na ok. 40 minut. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do przestudzenia. W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i rozprowadzamy równomiernie na cieście. Niebo w gębie :)

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam je , i ta polewa :) Miam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto marchewkowe! Nigdy jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto pyszne ale moim zdaniem, albo dajemy proszek do pieczenia albo sodę. Wyszło gorzkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sodę i proszek do pieczenia stosujemy razem, gdy ciasto zawiera dużo składników i dodatków. Soda powoduje, że np. pokrojone owoce są szybko unoszone w cieście na początku pieczenia, a w następnym etapie, gdy soda już przereaguje, proszek do pieczenia działa dalej pozwalając ciastu rosnąć przez cały czas wypieku.

      Usuń
  4. Ciasto wyszło fantastyczne - Pychotka !
    A propo Sody i Proszku - to tak jak napisałaś - potwierdzam - czasami dodajemy i jedno i drugie.

    OdpowiedzUsuń