piątek, 22 listopada 2013

Kaszka kukurydziana z musem jabłkowym na śniadanie

Kaszka manna już była, więc czas na kaszkę kukurydzianą :) Najlepsza jest oczywiście z mlekiem ale w związku z nadwrażliwością mojego bobasa na mleko krowie ja przyrządziłam ją na wodzie. Można kaszkę zastąpić kaszką jaglaną - będzie jeszcze zdrowiej.

Składniki:
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej
- 2 małe jabłka

- 2 łyżki płatków owsianych górskich
- łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru nierafinowanego (może być też zwykły)


Sposób przygotowania:

Zaczynamy od jabłek, które obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną małą patelnię. Dodajemy odrobinę wody oraz cynamon i dusimy jabłka aż do miękkości. 

W rondlu zagotowujemy 1 szklankę wody (lub mleka), dodajemy 2 łyżki kaszki kukurydzianej i gotujemy ok. 5 minut cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy płaską łyżkę cukru oraz płatki owsiane i trzymamy na ogniu ok. 1-2 minuty.

Kaszkę łączymy z jabłkami i gotowe!

1 komentarz:

  1. Bardzo lubię tę kaszkę :) A w takim wydaniu musiała być pyszna !

    OdpowiedzUsuń