środa, 20 listopada 2013

Ciasto z jabłkami i kaszą manną

Już niedługo będę wprowadzać mojej córeczce gluten do diety, więc coraz częściej zastanawiam się nad rodzajem kaszki jaki jej podam. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów, od gotowych dań w słoiczkach, smakowych kaszek do zwykłych kaszek mannych. Ponieważ ostatnią pozycje posiadam w swojej spiżarni postanowiłam przygotować ciasto z jej udziałem. Oczywiście ten przysmak nadaje się dla starszych brzdąców i ich rodziców :) Ciasto prawie samo się robi i smakuje obłędnie. 


Składniki:
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 szkl. kaszy mannej
- 3/4 szkl. cukru

- 160g masła
- 1 kg jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- cynamon

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w paseczki. Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. z termoobiegiem.

Sypkie składniki (mąkę, cukier, kaszę i proszek do pieczenia) mieszamy ze sobą. Okrągłą tortownicę smarujemy tłuszczem i 1/3 masy proszkowej wysypujemy na jej dno. Na tą warstwę dajemy 1/2 jabłek, posypujemy cynamonem. Następnie znowu sypiemy 1/3 masy proszkowej, na to 1/2 jabłek, cynamon i ostatnią 1/3 masy proszkowej. Na wierzchu układamy masło pokrojone w plastry. 

Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 55 minut.
Proste, prawda? Smacznego!



6 komentarzy:

  1. faktycznie proste, pewnie wypróbuję bo wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ohhh jakie smakołyki <3
    lubieessc.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie upiekłam, zachęcona pochwałami na forum lipcowek :) przepyszny - sierpniowka

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się piecze. Robiłam to ciasto już kiedyś i chyba przepis podobny. A dzisiaj Twoja wersja.
    Dam znać jak wyszło.:d

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgodnie z obietnicą...
    Ciasto się udało...
    Zapraszam na fotorelację :)
    http://malowanasloncem.blogspot.com/2014/10/ciasto-bez-jaj.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobre ciasto i zarazem łatwe
    .

    OdpowiedzUsuń