środa, 13 listopada 2013

Bezglutenowe ciasteczka kukurydziane

Dzisiaj propozycja dla bezglutenowców oraz matek karmiących dzieci ze skazą białkową - kruche ciastka, które smakują każdemu. Proste a cieszy :)

Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 kostka margaryny roślinnej
- 1/2 szklanki cukru
- cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Sposób przygotowania: 

Mąkę kukurydzianą łączymy z cukrem i cukrem waniliowym. Margarynę prosto z lodówki siekamy nożem na mniejsze kawałki i łączymy z mąką i cukrami. Ugniatamy wszystko razem rękoma aż powstanie jednolita masa. Z powstałego ciasta formujemy dwa wałki i wkładamy je w folii spożywczej do zamrażalnika na 30 minut. Po wyjęciu kroimy wałki w talarki, żeby powstały ciasteczka i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w 180 st.

2 komentarze:

  1. bardzo dobre i proste, polecam jako osoba która przypala wodę na herbatę i miała do współpracy siedmiolatka. a i tak wyszło pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne! Jestem na diecie bezglutenowej i bezjajecznej i taka słodkość to sama przyjemność! Wyszły nawet na mące owsianej bezglutenowej!

    OdpowiedzUsuń