niedziela, 6 października 2013

Dyniowiec a la sernik

Dostałam dynię, więc trzeba było coś z niej zrobić. W ruch poszły kompoty z dyni, krem/zupa z dyni i oczywiście coś słodkiego. Proponuje dyniowiec z nutką pomarańczy o konsystencji i smaku sernika, mimo iż nie zawiera sera. Macie jeszcze jakieś pomysły na dynię?

P.S. Dla kobiet karmiących piersią dynia jest bezpieczna, więc możecie śmiało ją jeść :) Uważajcie tylko na pomarańcze bo cytrusy mogą (ale nie muszą) uczulać!


Składniki:
- 800 g dyni
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 160 g cukru
- 2 łyżki miodu
- 180 g maki kukurydzianej
- 4 jajka
- 2 łyżki ekstraktu waniliowego
- 2 pomarańcze
- 60 g masła




Sposób przygotowania:

Dynię obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Dodać do niej sok z jednej cytryny i dusić pod przykryciem aż zmięknie. Następnie zostawić do przestudzenia. Do jeszcze lekko ciepłej dyni dodajemy masło. Miksujemy wszystko razem na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy miód, cukier, sok z drugiej pomarańczy, ekstrakt waniliowy. Jajka ubijamy osobno i dodajemy do masy dyniowej wraz ze śmietaną. Na koniec dodajemy mąkę. Wszystko dokładnie miksujemy. Wykładamy masę na małą, kwadratową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut w 180 st. Po upieczeniu studzimy w otwartym piekarniku. Ciasto trzymamy w lodówce.   

6 komentarzy:

  1. Na jakiej wielkości formę jest to ciacho?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam na blaszce kwadratowej 22x22 cm. Na dużej blaszce będzie cieniutkie, więc jeśli zależy Pani na wyższym cieście to mała blaszka.

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy przepis na ciasto z dodatkiem dyni.

    OdpowiedzUsuń
  3. intrygujący przepis :) Wypróbujemy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ ma cudownie słoneczny kolor :) Ogromnie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam,pyszne, wszystkim smakowało:)

    OdpowiedzUsuń