wtorek, 24 września 2013

Placki cukiniowo-marchewkowe z piekarnika

Kolejna propozycja dla kobiet karmiących piersią. Skoro nie można smażonego, to przecież można upiec:) Nie trzeba więc rezygnować z ulubionych placków z cukinii. Można je zrobić na bazie samej cukinii lub z marchewką dla urozmaicenia smaku.

Składniki:
- 1/2 dużej cukinii
-1 marchewka
- 1 jajko
- 6 łyżek mąki
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Cukinie ścieramy na dużych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na bok, aż puści sok. Marchew również ścieramy na dużych oczkach tarki. Osączoną cukinię mieszamy z marchwią, dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli cebula Wam nie szkodzi, to można dodać pół cebuli zeszklonej na maśle na patelni. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na papier do pieczenia, formując placki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. i pieczemy ok. 30 minut. Smacznego!


6 komentarzy:

  1. lubię marchewkowe, lubię dyniowe! a tu takie smaczne 2w1 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o, takich z pieca nie próbowałam jeszcze :]

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne placuszki ! pełne zdrowia, na obiad idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje sa w piekarniku.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. A z samej marchewki w piekarniku? Próbował koś?

    OdpowiedzUsuń