sobota, 13 lipca 2013

Żytnie pierogi z nadzieniem szpinakowo-serowym

Wbrew zapowiedzi w nazwie dania do mąki żytniej dodałam też mąki pszennej. Według mnie pierogi z samej mąki żytniej, czy razowej są dosyć twarde. Dodatek mąki pszennej, nawet w niewielkiej ilości dodaje ciastu miękkości i elastyczności.

Składniki na ciasto (ok. 30 pierogów):
- 2 szklanki mąki żytniej razowej
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szkl. ciepłej wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oliwy


Składniki na farsz:
- 1 opakowanie szpinaku mrożonego
- 200g sera twarogowego półtłustego
- sól, pieprz
- czosnek




Sposób przygotowania:

Najpierw przygotowujemy farsz, żeby zdążył ostygnąć. Mrożony szpinak wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy 2 ząbki rozgniecionego czosnku, sól i pieprz. Wszystko smażymy aż do odparowania wody z patelni. Następnie przekładamy szpinak do miski i dodajemy rozdrobniony widelcem biały ser. Dokładnie razem mieszamy - farsz gotowy!


Mąkę żytnią łączymy z mąką pszenną, dolewamy gorącej wody, dodajemy soli i oliwy. Wszystko razem mieszamy i zagniatamy. Po połączeniu składników wykładamy ciasto na posypany mąką żytnią blat. Rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy szklanką koła.

Nakładamy na ciasto farsz i sklejamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 6 minut. Można podawać soute albo z masełkiem i bułeczką.



2 komentarze:

  1. moje ulubione nadzienie - do pierogów czy też naleśników ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ile pierożków wychodzi z tych proporcji?

    OdpowiedzUsuń