środa, 10 lipca 2013

Zupa buraczkowa

Uwielbiam buraczki !!! Uwielbienie rośnie jak pomyślę, że burak to znakomity lek na anemię, nadciśnienie i osłabienie organizmu. Podobno warto zrobić sobie test buraczany. W tym celu należy zjeść ok. 100g buraków gotowanych lub surowych na czczo lub między posiłkami. Jeśli to ich zjedzeniu mocz zabarwi się na czerwono, to znaczy, że musimy popracować nad oczyszczeniem naszych jelit. Ciekawe ile w tym prawdy :)

Składniki (2-3 porcje):
- 2 buraki
- 4 młode ziemniaki
- 500ml bulionu drobiowego
- cytryna
- sól, pieprz, cukier
-50ml śmietanki 18%



Sposób przygotowania:

Buraki należy ugotować i obrać. W Lidlu można kupić już ugotowane, zapakowane próżniowo. Oszczędzimy w ten sposób czas na ich gotowanie. Bulion przygotowujemy na bazie drobiu. Można wykorzystać na przykład rosół z dnia poprzedniego. Buraki ścieramy na tarce na dużych oczkach i dodajemy do gorącego bulionu. Po zagotowaniu dodajemy sok z 1/3 cytryny i gotujemy ok. 20 minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy 20 minut w osolonej wodzie w oddzielnym garnku. Bulion przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Na koniec dodajemy śmietankę. W misce układamy ziemniaki pokrojone w kostkę i zalewamy gorącym bulionem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam buraki i wszystko co z nimi związane:) zupa wygląda fantastycznie:)

    OdpowiedzUsuń