środa, 10 lipca 2013

Sałatka brokułowa z jajkiem

Idealna do pracy i na lunch. Zielona, pozytywna i zdrowa. Mniam...

Składniki (2 porcje):
- 100g brokuł
- 2 jajka
- 1 duży pomidor
- 2 łyżki kukurydzy z puszki (opcjonalnie)

- sos: 50ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu light, 1 łyżka koperku, 1 duży ząbek czosnku, sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Brokuł podzielony na różyczki gotujemy w osolonej wodzie ok. 6 minut. Jajka gotujemy na twardo. Na brokule układamy jajko pokrojone w ćwiartki. Pomidora kroimy w ćwiartki i również układamy obok jajek. Możemy dodać kukurydzę. Wszystko polewamy sosem czosnkowym, który przygotowujemy z mieszanki jogurtu, majonezu, czosnku przeciśniętego przez praskę i koperku. Doprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Można też dodać odrobinę cytryny.

4 komentarze:

  1. Uwielbiamy taką sałatkę. Jest po prostu lekka i pyszna.

    Pozdrawiam i zapraszam również do siebie na www.kulinarnyblog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm. zaliczyłam już botwinkę, zimną kanapkę na deser i zupę meksykańską, Twojego przepisu, taką sałatkę robię często, ponieważ jestem zwolennikiem brokuła i jajka w duecie...

    lubię też sos czosnkowy - spróbuj dodać do niego zamiast koperku, jakieś inne zioło - tymianek, majeranek, albo bardzo drobno posiekaną pietruszkę (wtedy zamiast z jogurtem naturalnym robię z ziarnistym twarożkiem light)

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja proponuje zamiast gotowac w osolonej wodzie, ugotowac na parze i ew potem troche posolic - brokul zatrzyma wiecej witamin itd.

    OdpowiedzUsuń
  4. znam tą sałatkę w innej wersji zamiast kukurydzy ogórek świeży, papryka i feta, super na każdą porę roku:)

    OdpowiedzUsuń