poniedziałek, 22 lipca 2013

Omleciki serowe z jabłkiem

Macie mało czasu, ochotę na małe co nieco, a w lodówce leży ser twarogowy, z którym nie wiecie co zrobić? Proponuje proste ciasteczka z jabłkami. Chyba prostszych nie ma, a jakie pyszne :)

Składniki (ok. 20 ciasteczek):
- 150g sera twarogowego półtłustego
- 150g mąki pszennej tortowej
- 150g masła
- 1,5 - 2 jabłka

- szczypta soli
- cukier puder do posypania po wierzchu



Sposób przygotowania:

Ser mielimy, dodajemy do niego mąkę, masło i szczyptę soli. Ugniatamy razem na gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie obieramy jabłka ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki, które jeszcze kroimy na pół. 

Wyciągamy ciasto z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy, ale nie na bardzo cienko. Wykrawamy szklanką koła z ciasta i na każdą połówkę koła układamy jabłko. Przykrywamy drugą połówką. Tak przygotowane ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia pokrytej pergaminem. 

Pieczemy ok. 20 minut w 220 st. C. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Dla większych łasuchów można polać je lukrem, żeby były słodsze. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz