piątek, 12 lipca 2013

Kotleciki z kaszy jaglanej

Całkiem ciekawe połączenie smaków. Jedynym minusem kotlecików jest ich słaba kleistość. Najlepiej więc rozgotować trochę kaszę jaglaną lub dodać surowe jajko żeby składniki lepiej się połączyły.

Składniki:
- 50g kaszy jaglanej
- 150g ogórków kiszonych
- 2 jajka (opcjonalnie + jedno surowe)
- bułka tarta
- sól, pieprz

- olej rzepakowy 



Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną gotujemy w 200ml, lekko osolonej wody. Jajka gotujemy na twardo. Ogórka ścieramy na tarce na drobnych lub większych oczkach. Ugotowane jajko siekamy na drobno. Trzy pierwsze składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku. Obtaczamy lekko bułką tartą i smażymy na łyżce oleju rzepakowego. Myślę, że można zrobić te kotleciki w piekarniku. Jeszcze nie próbowałam ale na pewno tak też je przyrządzę ;)

1 komentarz:

  1. Z piekarnika z pewnością wyjdą jeszcze lepsze. Ja w zasadzie zawsze piekę wszystkie kotlety - i mięsne i inne i wychodzą pyszne :-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń